Friday, March 4, 2011

Char Kway Teow

Di Penang amat popular dengan Cha Kway Teow
 
Hidangan untuk 4 orang
 
Persediaan Bahan : 15 minit
Masa untuk memasak : 14 minit
Siap Hidang : 29 minit
 
Bahan:

     * 1 mangkuk kecil  tauge
     * 1 bawang bombay
     * 2 batang lobak merah
     * 1 mangkuk kecil hirisan kubis
     * 3 hingga 4 cili segar, atau sesuai mengikut selera
     * 2 siung bawang putih
     * 2 sosej di potong serong
    * 6 ons udang dikupas kulit (tinggalkan sedikit kulit di ekor)
    * £ 1 mie segar
    * 2 sudu makan sos tiram
    * 1 sudu makan kicap
    * 1 sudu makan kicap masin hitam
    * 1 sudu teh gula merah
    * 3 sdm minyak untuk tumis-goreng
    * 3 butir telur, kocok sebentar
    * Garam dan lada hitam, secukupnya
    * Cincang 1 sudu makan daun ketumbar segar 




Persiapan:
Bilas dan menguras tauge hijau.
Bawang dikupas dan cincang . Kupas lobakl dan potong pada diagonal menjadi potongan-potongan 1/4-inch. Perhatian kubis. Potong cili membujur dua, buang biji dan cincang halus. Kupas dan cincang halus bawang putih.
Udang di buang kulit dan tinggalkan sedikit kulit ekor. Potong sosej pada diagonal menjadi potongan-potongan 1/2-inch. Kukus sosej selama 10 minit. Rendam udang dalam air suam sedikit masin selama 5 minit.

Dalam mangkuk kecil, campuran sos tiram, kicap terang dan gelap dan gula merah.
Sisihkan.
Panaskan 1 sudu minyak masak dalam kuali dengan api sedang. Tambah telur yang dikacau. Panaskan 2 sudu minyak masak dalam kuali dengan api sedang. Tambah bawang bombay dan lobak dan tumis sampai bawang ini naik melunak. Tambah chiles dan bawang putih lalu tumis hingga harum. Tambah udang dan tumis hingga menjadi merah muda. Tambah sosej dan udang/kerang. Letak kubis dan kacau. Keluarkan dan membersihkan kuali.

Panaskan 1 sudu minyak masak dalam kuali dengan api sedang.
Tambah telur dan ringan scramble. Membersihkan Kuali.
Panaskan 2 sudu minyak masak.
Masukkan kway teow me dan masak selama 2 minit, kacau terus. Mendorong ke samping dan tambah sos di tengah. Panaskan sampai mendidih, lalu campurkan dengan mie. Masukkan bahan yang lain dalam periuk. Kacau dalam tambah tauge. Masak selama 30 saat dan kemudian kacau telur. Teruskan memasak, menambah sedikit dari air atau sup ayam jika campuran terlalu kering. Letakkan garam dan lada secukup rasa. Sajikan panas-panas. Muuaah...Muuaahhh...!!!

No comments:

Post a Comment