Resepi dan Bahan-Bahan
Bahan ( A ) - untuk dikisar :
3 ulas bawang Besar
4 ulas bawang Putih
1/2 biji buah Keras
1 inci halia
1/4 inci lengkuas
2 batang serai
15 gm udang kering
25 tangkai lada kering (Kalau tak tahan pedas kurangkan sedikit)
Bahan ( B ) - Direbus dan dikisar :
3 biji ubi keledek merah(Sederhana Besar)
200 gm daging atau tetel daging Lembu (Dikisar sederhana bersama air rebusan)
200 gm udang (Dikisar bersama air rebusan)
3 sudu besar rempah Kari Daging BABAS atau jenama lain
4 sudu besar asam jawa
Garam
Gula
Serbuk Perisa
Mee Kuning Direbus
Taugeh Di rebus
Untuk Hiasan dan Tambahan Selera :
Daun Soup
Limau Kasturi
Bawang Goreng
Lada Hijau Dihiris-hiris
Tauhu Goreng dipotong -potong kecil
Telur Rebus
Kicap manis
Cara-cara membuatnya :
1. Tumiskan semua bahan -bahan (A) dan rempah kari sehingga wangi.
2. Setelah bahan-bahan (A) sudah garing masukan pula bahan (B) yang dikisar.
3. Masukan air asam jawa , garam ,gula dan bahan perisa secukup rasa.
No comments:
Post a Comment