Rojak buah ialah campuran beberapa jenis buah-buahan dan sayuran mentah yang segar seperti buah nenas, jambu batu, jambu air, sengkuang, timun, mempelam, betik, belimbing dan sebagainya. Campuran buah-buahan dan sayuran ini dimakan dengan kuah rojak kacang. Ada yang pedas dan ada yang sedikit manis. Terpulang kepada citarasa masing-masing.
Cecahan atau Kuah Rojak
Bahan-bahan:
1 botol besar kicap manis
1 botol besar kicap masin
1 genggam cili padi (kalau nak lagi pedas bubuh lebih)
1-2 sudu cili mesin (kalau nak lagi pedas bubuh lebih)
1 keping belacan (lebih kurang RM1.00)
600gm gula tebu (molases sugar)
kacang tanah digoreng tanpa minyak (buang kulit dan tumbik kasar)
bijan yang digoreng tanpa minyak
Caranya adunan:
1. Blend cili padi, belacan dgn sedikit kicap hingga betul-betul lumat.
2. Masukkan bahan blend, cili mesin, kicap dan gula tebu dalam periuk dan masak hingga sedikit likat (lagi lama lagi likat kuah rojak). Padamkan api.
3. Bila nak digunakan, gaulkan kuah rojak dengan buah-buah yg sudah dihiris, taburkan kacang tumbuk dan bijan diatas.
4. Kuah rojak boleh disimpan dlm fridge dlm bekas yg bertutup.
No comments:
Post a Comment